DR MAGDALENA BORZĘCKA

Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Tel. 00 48 814786761
Energia odnawialna, emisja gazów cieplarnianych z rolnictwa, adaptacja rolnictwa wobec zmiany klimatu, modelowanie wzrostu i rozwoju roślin.

WYKSZTAŁCENIE
2003 – magister ogrodnictwa - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
2008 – doktor nauk rolniczych, agronomia, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach
2010 - Zarządzania projektami badawczymi I pracami rozwojowymi. Studia podyplomowe. Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie.
2012 - Menedżer badań naukowych i prac rozwojowych Studia podyplomowe. Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
DZIAŁALNOŚĆ W MIĘDZYNARODOWYCH SPOŁECZEŃSTKACH NAUKOWYCH
2014 – Funkcja koordynatora Stowarzyszenia - Globalne Stowarzyszenia na rzecz badań nad emisjami GHG w rolnictwie (GRA) Polska
DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE
2016 – Samodzielny specjalista – Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa –PIB, Zakład Biogospodarki i Analiz Systemowych
2015 – 2016 Adiunkt – Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa –PIB, Zakład Biogospodarki i Analiz Systemowych.
2013 – Grecja Kreta, Śródziemnomorski Instytut Agronomiczny w Chanii 01.08.-02.09.2013
2012 – Grecja, Kreta, Śródziemnomorski Instytut Agronomiczny w Chanii 01.07-29.08.2012
2011 – Grecja Katedra Ekonomiki Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Uniwersytet Rolniczy w Atenach
2010 – Szwajcarska Stacja Doświadczalna Agroscope Reckenholz-Tänikon (ART)
2008 – 2015 Starszy specjalista, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa-PIB, Zakład Agrometeorologii i Zastosowań Informatyki. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy,
2007 – Stany Zjednoczone Ameryki, Georgia Uniwersytet, Stypendium im. Norman E. Borlaug,
PUBLIKACJE:

Ben Fradj, N., Rozakis S., Borzęcka M.,  Matyka M. Miscanthus in the European bioeconomy: a network analysis. IndustrialCrops&Products 148 (2020) 112281

Lehmann, L. M., Borzęcka, M., Żyłowska, K., Pisanelli, A., Russo, G., & Ghaley, B. B. (2020). Environmental Impact Assessments of Integrated Food and Non-Food Production Systems in Italy and Denmark. Energies, 13(4), 849

Dawid Bedla, Adam Bogusz, Magdalena Borzęcka, Krzysztof Chmielowski, Ewa Dacewicz, Anna Gorczyca, Maciej Guzik, Wiktor Halecki, Katarzyna Haraźna, Katarzyna Kokoszka, Małgorzata Kozak, Anna Kozielec, Małgorzata Miśniakiewicz, Jakub Piecuch, Małgorzata Pink, Rafał Pudełko, Justyna Prajsnar, Sabastian Wojciech Przemieniecki, Szymon Skibiński, Mariusz Sołtysik, Joanna Szarek, Tomasz Witko, Magdalena Wojnarowska, Katarzyna Żyłowska, 2020: Biogospodarka. Wybrane aspekty. Pod. red Małgorzaty Pink i Magdaleny Wojnarowskiej. Wyd. Difin, Warszawa

Bartoli, A., Hamelin, L., Rozakis, S., Borzęcka, M., Brandão, M. (2019). Coupling economic and GHG emission accounting models to evaluate the sustainability of biogas policies. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 106, 133-148. doi:10.1016/j.rser.2019.02.031

Hamelin, L., Borzęcka, M., Kozak, M., Pudełko, R. (2019). A spatial approach to bioeconomy: Quantifying the residual biomass potential in the EU-27. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 100, 127-142. doi:10.1016/j.rser.2018.10.017

K. Borzęcki, R. Pudełko, M. Kozak, M. Borzęcka, A. Faber, Spatial distribution of wood waste in Europe. SYLWAN, 2018,  r. 162 (7): 563-571

Paul Baker, Olivier Chartier, Robert Haffner, Laura Heidecke, Karel van Hussen, Lars Meindert, Barbara Pia Oberč, Karolina Ryszka (Ecorys), Pantelis Capros, Alessia De Vita, Kostas Fragkiadakis, Panagiotis Fragkos, Leonidas Paroussos, Apostolis Petropoulos, Georgios Zazias, (E3MLab), Ingo Ball, Ilze Dzene, Rainer Janssen, Johannes Michel, Dominik Rutz, (WIP Renewable Energies), Marcus Lindner, Alexander Moiseyev, Hans Verkerk (EFI), Peter Witzke (Eurocare), Magdalena Walker (IUNG) Research and Innovation perspective of the mid - and long-term Potential for Advanced Biofuels in Europe 2017, PDF ISBN 978-92-79-70565-6 doi: 10.2777/05471, Print ISBN 978-92-79-70572-4 doi:10.2777/37969, Luxembourg: Publications Office of the European Union.

Gerssen-Gondelach S.J., Wicke B., Borzęcka-Walker M., Pudełko R., Faaij A.P.C. 2015 Bioethanol potential from miscanthus with low ILUC risk in the province of Lublin, Poland. GCB Bioenergy doi: 10.1111/gcbb.12306

Faber A., Borzęcka-Walker M., Krasuska E., Jarosz Z., Pudełko R., Kozyra J., Syp A., Nieróbca A., Smagacz J. 2014. Indirect land-use change effects of biodiesel production: A case study for Poland. Journal of Food, Agriculture & Environment. Vol.12 (2 ) :1353-1355

Pudełko, R., Kozyra, J., Borzȩcka-Walker M., Low altitude aerial remote sensing and mobile ground measurements-New approach to field monitoring Sensing Technologies for Biomaterial, Food, and Agriculture 2013; Yokohama; Japan; 23 April 2013

Krasuska E., Faber A., Pudełko R., Jarosz Z., Borzęcka-Walker M., Kozyra J. Syp A., Emission saving opportunities for corn cultivation for ethanol in Poland Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.11 (3&4 ) : 2 0 5 0 - 2 0 5 3 . 2 0 1 3

Krasuska E., Pudełko R., Faber A., Jarosz Z., Borzęcka-Walker M., Syp A., Kozyra J. 2013. Optimization and risk analysis of greenhouse gas emissions depending on yield and nitrogen rates in winter wheat cultivation Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.11 (3&4 ) : 2217-2219

Rozakis S, Haque M., Natsis A, Borzecka-Walker M, Mizak K. 2013 Cost-effectiveness of bioethanol policies to reduce carbon dioxide emissions in Greece. Int J Life Cycle Assess 18:306–318

Rozakis S., Kremmydas D., Pudełko R., Borzecka-Walker M., Faber A., Straw potential for energy purposes in Poland and optimal allocation to major co-firing power plants. Biomass and Bioenergy 58: 275-285

Syp A., Faber A., Borzęcka-Walker M. 2013. An assessment of biomass production potential in Poland and impacts on food security Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.11 (3&4) : 1721-1725.

Borzęcka-Walker M., Borek R., Faber A., Pudełko R., Kozyra J., Syp A., Matyka M. 2013 Carbon and nitrogen balances in soil under SRC willow using the DNDC model Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.11 (3&4):1920-1925

Borzecka-Walker M., Faber A., Pudelko R., Jarosz Z., Syp A., Kozyra J. 2013 Optimisation and risk analysis of greenhouse gas emissions depending on yield and nitrogen rates in rapeseed cultivation. Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.11 (3&4):1002-1004

Borzecka-Walker M., Faber A., Syp A., Pudelko R., 2013 Greenhouse gas emissions from rape seed cultivation for FAME production in Poland. Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.11 (1): 1064-1068

Syp A., Jarosz Z., Faber A., Borzecka-Walker M., Pudelko R., (2012). Greenhouse gas emissions from winter wheat cultivation for  bioethanol production in Poland. Journal of Food, Agriculture & Environment Vol. 10 (3&4): 1169-1172.

Syp A., Faber A., Borzęcka-Walker M., (2012). Simulation of soil organic carbon in long-term experiments in Poland using the DNDC model”. Journal of Food, Agriculture & Environment  Vol. 10 (3&4): 1224-1229

Faber A., Łopatka A., Kaczyński R., Pudełko R., Kozyra J., Borzecka-Walker M., Syp A. 2012. Assessment of existing soil organic carbon stocks and changes at a national and regional level in Poland Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.10 (3&4 ) : 1210 – 1213  

Faber A., Pudełko R., Borek R., Borzecka-Walker M., Syp A., Krasuska E., Mathiou P. 2012. Economic potential of perennial energy crops in Poland Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.10 (3&4): 1178-1182

Borzecka-Walker M, Faber A., Syp A., Pudelko R., 2012 Simulation of greenhouse gasses from miscanthus in Poland using the DNDC model. Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.10 (2): 1187-1190

Borzecka-Walker M., Faber A., Kozyra J., Pudełko R., Mizak K., Syp A., 2012 Modelling the impact of climate change on miscanthus and willow for their potential productivity in Poland Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.10 (3&4) : 1 4 3 7 - 1 4 4 0 . 2 0 1 2

Pudelko R., Stuczynski T., Borzecka-Walker M. 2012: The suitability of an unmanned aerial vehicle (UAV) for the  evaluation of experimental fields and crops. Žemdirbystė=Agriculture, vol. 99, No. 4 (2012), p. 431–436,

Pudelko R., Borzecka-Walker M., Faber A, Borek R., Jarosz Z., Syp A. The technical potential of perennial energy crops in Poland. Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.10 (2): 781-784. 2012

Syp A., Faber A., Kozyra J., Borek R., Pudełko R., Borzęcka-Walker M., Jarosz Z. 2011. Modelling Impact of Climate Changes and Management Practices on Greenhouse Gas Emissions from Arable Soils. Pol.J. Environ. Stud. Vol. 20 6:1593-1602

Borzęcka-Walker M., Faber A., Mizak K, Pudelko R., Syp A. (2011). Soil Carbon Sequestration Under Bioenergy Crops in Poland, Principles, Application and Assessment in Soil Science, E. Burcu Özkaraova Güngör (Ed.), ISBN: 978-953-307-740-6, InTech,  Available from: http://www.intechopen.com/articles/show/title/soil-carbon-sequestration-under-bioenergy-crops-in-poland

Borzęcka-Walker M., Faber A., Pudełko R., Kozyra J., Syp A., Borek R. 2011. Life Cycle Assessment (LCA) of crops for energy production International Journal of Food, Agriculture & Environment – JFAE Vol.9 (3&4) : 698 - 700.


 
 
Cookies:
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika strony. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Strony pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Strony. Pliki cookies wykorzystywane są w celu prawidłowego działania strony.

Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Strony mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików Cookies. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej.

Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na Stronie.
 
Informacja o Twoich danych:
Drogi Użytkowniku,
25 maja 2018 roku obowiązuje  Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o zasadach przetwarzania Twoich danych

Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?
Administratorem Twoich danych osobowych jest Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa- Państwowy Instytut Badawczy, ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy , dane kontaktowe inspektora danych: jgrzegorska@iung.pulawy.pl(dalej: My, IUNG-PIB).

Co to są dane osobowe oraz jakie dane przetwarzamy?
Dane osobowe oznaczają informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej („osobie, której dane dotyczą”); możliwa do zidentyfikowania osoba fizyczna to osoba, którą można bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować, w szczególności na podstawie identyfikatora takiego jak imię i nazwisko, numer identyfikacyjny, dane o lokalizacji, identyfikator internetowy lub jeden bądź kilka szczególnych czynników określających fizyczną, fizjologiczną, genetyczną, psychiczną, ekonomiczną, kulturową lub społeczną tożsamość osoby fizycznej;Dane te są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie ze stron internetowych, serwisów sprzedażowych w tym zapisywanych w plikach cookies oraz w podpisanych umowach . Przetwarzanie danych oznacza operację lub zestaw operacji wykonywanych na danych osobowych lub zestawach danych osobowych w sposób zautomatyzowany lub niezautomatyzowany, taką jak zbieranie, utrwalanie, organizowanie, porządkowanie, przechowywanie, adaptowanie lub modyfikowanie, pobieranie, przeglądanie, wykorzystywanie, ujawnianie poprzez przesłanie, rozpowszechnianie lub innego rodzaju udostępnianie, dopasowywanie lub łączenie, ograniczanie, usuwanie lub niszczenie;Przetwarzamy następujące dane osobowe: imię, nazwisko, adres email, adres IP, numer telefonu oraz dane osobowe uprawniające do korzystania z ulg handlowych i ustawowych.

Dlaczego pozyskujemy i przetwarzamy dane?
Twoje dane osobowe zostały pozyskane w związku z zawarciem umowy/lub wypełnionym formularzem/ jak i w trakcie wykonania umowy, wyrażoną przez Ciebie zgodą będą przetwarzane w następujących celach:
  • realizacji usług związanych z uczestnictwem w konferencji lub innych spotkań oraz forum dyskusyjnym
  • prowadzenia działań marketingowych, na których przetwarzanie mamy Twoją zgodę
Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?
Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. IUNG-PIB przetwarza Twoje dane osobowe na podstawie art. 6 ust. 1  lit. a), b), c) lub f) RODO w celu umożliwienia nam realizacji umowy, którą z nami Zawarłeś lub do realizacji czynności, które nam Zleciłeś przed zawarciem Umowy, w szczególności:
  • umożliwienia nam weryfikacji, że zarejestrowałeś się na konferencję lub spotkanie organizowane przez IUNG-PIB lub forum dyskusyjne;
  • umożliwienia nam rozsyłania informacji na temat naszej działalności i organizowanych spotkaniach;
  • umożliwienia nam rozsyłania zaproszeń na organizowane spotkania;
  • umożliwienia nam rozsyłania newsletter o spotkaniach;
  • umożliwienia nam poinformowania Cię o możliwości współpracy;
  • umożliwienia nam wystawienia Tobie dokumentów księgowych.
Dodatkowo podstawą prawną jest niezbędność do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze oraz niezbędność do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora np. takich jak udzielenie odpowiedzi na Twoje pisma i wnioski.

W przypadku wątpliwości co do prawidłowości przetwarzania Twoich danych osobowych, masz prawo wniesienia skargi na przetwarzanie danych do organu nadzorczego. Okres przetwarzania Twoich danych osobowych jest uzależniony od celu w jakim dane są przetwarzane jednakże zapewniamy Cię, że nie przetwarzamy Twoich danych przez okres dłuższy niż jest to potrzebne do realizacji celów przetwarzania.

Komu możemy przekazać dane?
Twoje dane mogą być przekazane podmiotom przetwarzającym dane w związku ze zleconymi przez nas usługami oraz podmiotom lub organom uprawnionym na podstawie przepisów prawa. Zapewniamy, że dokładamy wszelkich starań, aby podmioty z nami współpracujące w sposób rzetelny i zgodny z prawem chroniły Twoje dane osobowe, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Jakie Masz prawa w stosunku do swoich danych?
Masz prawo do żądania dostępu do danych, które Ciebie dotyczą, ich sprostowania,  przenoszenia danych, usunięcia lub ograniczenia przetwarzanialub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania. Jeśli oparliśmy przetwarzanie danych osobowych o Twoją zgodę - Masz także prawo do cofnięcia wyrażonej zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania Twoich danych, którego dokonano na podstawie udzielonej zgody przed jej cofnięciem. Zgoda jest niezależna od czasu w jakim Korzystasz z usług, obowiązuje do jej odwołania. Udzielenie zgody oznacza możliwość otrzymywania dostosowanych do Ciebie potrzeb informacji marketingowych i ofert dotyczących produktów i świadczonych usług na podany adres e-mail lub numer telefonu, jak również uprawnia do kontaktów telefonicznych w tym samym celu.

Formularz zgody:
W związku z powyższym, zgadzam się na przetwarzanie w celach marketingowych oraz celach analitycznych, moich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przeze mnie ze strony internetowej, w tym zapisywanych w plikach cookies, zgodnie z wymogami RODO.
Wyrażenie tej zgody jest dobrowolne i można ją wycofać w dowolnym momencie z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.
 
ZGADZAM_SIE